Yeme bağımlılığı

Yeme bağımlılığı, çeşitli psikolojik durumlara bağlı olarak gelişen bir davranış bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Bu kişiler yemek yemeyi kontrol edemezler ve durduramazlar. Stresli durumlarda duygularını ve ruhsal durumunu yönetmek için sevdikleri yiyecekleri bulmaya çalışırlar ve yemeyi seçerler. Bunlar sıkıntı, sinirlilik ve kızgınlık, tatminsizlik ve üzüntü duygularıyla başlar. Yemenin sonucunda pişmanlık ve fiziksel rahatsızlık gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına rağmen kişinin yeme atakları devam eder.

Tedavi edilmediği sürece fiziksel ve zihinsel sağlığı etkilenmeye başlar. Kişi sağlıklı bir yaşam sürme kabiliyetini kaybeder. Tedavisi için ise profesyonel yardım şarttır.

 

Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir, kimlere yeme bağımlısı denebilir?

  • Tokluğa rağmen, duygusal olarak yemenin hazzı ve rahatlığı için tekrar, tekrar yeme isteği,
  • sağlık problemine rağmen aşırı yemeyi sürdürme çabası,
  • yoğun vazgeçme isteğine rağmen başarısızlık,
  • kısa sürede ve hızlı yemek, miktar, sıklık ve zamanını kontrol edememe,
  • aile, iş hayatı ve sosyal yaşamda olumsuz etkilerin görülmesi,
  • diğer bireylerin dikkatini çekmemek için yalnız ve kaçamak yeme,
  • sürekli yeme sonucunda depresyon, anksiyetenin görülmesi ardından bunları bastırmak için sinirlenme, üzüntü ve yalnızlık gözlenmesi,
  • suçluluk duygusu, vicdan azabı, öz güven kaybı sonucu aşırı yemeyi bırakmaya çalışma.

 

Yeme bozukluğu tedavisi için sıklıkla uygulanan psikoterapi yöntemleri:

Çözüm odaklı terapi: Bu yaklaşımda yeme bozukluğuna neden olan sebebi ortadan kaldırmak amaçlanır. Örneğin iş hayatına bağlı stresi olan bireyin bu stresi ortadan kaldırarak yeme bozukluğunu da tedavi etmeyi amaçlamaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi: Bu tedavi yöntemi aşırı yeme alışkanlığını açıklayarak bu davranışı kontrol etme temeline dayanmaktadır. Aynı zamanda yeme bozukluğunun etkilerinden ve stresten arınmak içinde yardımcı olmaktadır. Psikolog eşliğinde bire bir tedavi olarak uygulanmaktadır veya grup olarak aynı sorunu yaşayan bireylere uygulanabilmektedir.

Travma terapisi: Yeme bozukluğuna neden olan travma veya baskılanmış duygu durumun üstesinden gelerek tedavi etmeyi amaçlamaktadır.

Psk.Damla Eyüpoğlu